Etrafımızı çeviren ekranların bir çoğu kaynağını LCD adıyla tanıdığımız “sıvı kristal gösterge” teknolojisinden alıyor. LCD ekranlar televizyonlardan telefonlara dijital saatlerden araçlardaki yön bildirim sistemlerine dek uzanan geniş bir kullanım alanıyla günlük yaşamımızın vazgeçilmez birer parçası. Bu teknolojinin arkasındaki isim ise İsviçreli fizikçi, mucit Martin Schadt.
Yalnızca 2012 yılında dünya genelinde çeşitli markaların etiketiyle üretilen LCD televizyon ekranı sayısı 40 milyon, bu ürünlerin satışından edinilen toplam gelir ise yaklaşık 100 milyar Euro olarak kaydedildi. LCD teknolojisinin bu denli yaygın olmasının nedenini, İsviçre’nin Liestal kentinde yaşayan mucit Martin Schadt şu sözlerle açıklıyor: “Bunlar düz ve hafif ekranlar. Çok az voltajla çalışıyorlar, az elektrik yakıyorlar. Günümüzde bu ekranları her açıdan izleyebiliyorsunuz ve renklerin kalitesi çok yüksek. Bu mağazadaki örneklere baktığınızda, taşınabilir radyolar gibi tüm taşınabilir uygulamalar bu teknoloji olmadan var olmazdı. Çünkü içerdikleri bilgi için çok daha fazla elektrik harcamaları gerekirdi.”
75 yaşındaki mucit, kendi buluşu olan sıvı kristal gösterge teknolojisinin optik kalitesini yükselterek bu sistemi farklı kullanım alanları ve uygulamalara açmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Mucidin evinde bulunması hiç de şaşırtıcı olmayan çok sayıda LCD ekran, sıvı kristal gösterge teknolojisini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Ekrana yaklaştıkça her biri renk ve parlaklık değiştiren çok sayıda sıvı kristal molekülden oluştuğunu fark ediyoruz. Martin Scahdt bize bu moleküllerin elektrik aracılığıyla nasıl değişime uğradığını iki optik filtre örneğini göstererek açıklıyor: “Bu iki optik filtre birbirinin aynı. Bunlar tüm sıvı kristal ekranlarda bulunuyor. Bu filtrelerin özelliği yalnızca tek yönlü ışık geçirmeleri. Yani bu iki filtreyi paralel olarak üst üste koyduğumda ışığı geçiriyorlar, parlaklaşıyorlar. Yalnızca birini 90 derece çevirdiğimde ışık geçemiyor; görüntü siyaha düşüyor. İşte sıvı kristal ekran bu hareketi elektrik aracılığıyla yapıyor.”
Mucidin örneğini verdiği filtreleri, LCD ekranı oluşturan her bir molekül olarak düşündüğümüzde bu noktaların nasıl parlaktan mata dönüştüğünü ve renk değiştiğini anlamak kolaylaşıyor. İsveçli mucit bize 1971 yılında icat ettiği ilk LCD ekranı gösteriyor. Günümüzdeki LCD ekranların atası olan bu prototip, yalnızca kol saatleri ve hesap makinelerinin renksiz ekranlarında kullanıldı. Schadt’ın bize gösterdiği deneyin bir sonraki aşaması ise LCD ekranın sıvı kristallerinin yüksek ısıya dayanıklı olup olmadığını ölçmeye yarayan ısı testi.
Günümüz iletişim teknolojisine yön veren mucitlerden Martin Shadt , 28 Mayıs’ta Amsterdam ‘da bir ödül töreniyle sahiplerini bulacak olan “Avrupa Mucit Ödülleri“nde, “Hayat Boyu Başarı” kategorisine aday gösterildi. Schadt, “Benim için icat etmek bir yaşam tarzı. Meraklı olmak, yeni yollar denemek, başkalarının düşünemediği yönleri keşfetmek çok heyecan verici ve bunun sonu yok” sözüyle de yeni buluşlara olan merakını hiç yitirmeyen bir bilim insanı olduğunu doğruluyor.
Kaynak: http://tr.euronews.com/2013/05/07/mucidinin-agzindan-lcd-ekran-teknolojisi
0 Yorumlar