Zaman zaman ben de bu konularda
buradaki yazıları yazdım. Şimdi de Antalya Emniyet Müdürlüğünün duyurusunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Dolandırıcıların kullandığı aşağıdaki yöntemlerle ülkemizde her gün yüzlerce kişi dolandırılıyor. Mağdur olmamak için internet üzerinden yapılan işlemlerle ya da telefonla aranılarak gerçekleştirilen bu tür dolandırıcılıklara karşı lütfen daha dikkatli olunuz ve çevrenizi uyarınız.
ŞİFRENİZİ VERMEYİNİZ
- Size herhangi bir firmadan hediye çeki vereceğini söyleyerek mesaj yazanlara bu mesaj hayattaki en güvendiğiniz kişinin facebook hesabından gelse bile inanmayınız. HİÇBİR ŞİFRENİZİ KİMSEYE VERMEYENİZ. Bu tür mesajlar dolandırıcılık amacı ile gönderilmektedir.
- “Çekilişten hediye kazandınız, saat kazandınız, telefon kazandınız” türünden mesajlara inanmayınız. Bu tür mesajlara geri dönüş yapmayınız.
- “Bankadan arıyorum, banka hesabınız saldırı altında; bloke koymak, durdurmak için banka şifreniz, kart şifreniz gerekiyor” diyenlere şifrenizi vermeyiniz. Cep telefonunuza bankadan ya da başka herhangi bir yerden gelen şifreleri kimseye vermeyiniz. Hiçbir banka sizden cep telefonunuza gelen şifreleri istemez, unutmayınız. Bir bankanın sizin hesabınıza bloke koyması için şifreye ihtiyacı yoktur. Biri sizden cep telefonunuza gelen şifreyi kendisine söylemenizi istiyorsa bilin ki hesabınızdan ya da kredi kartınızdan para harcayacaktır. Dikkat ediniz. ŞİFRELERİNİZİ KİMSEYE SÖYLEMEYİNİZ.
- Sizi arayıp, “bankanızdan aradığını söyleyerek hesabınızdan harcama yapılmış, haberiniz yoksa ve iptalini istiyorsanız kart şifrelerinizi bize söyleyin, cep telefonlarınıza gelecek şifrelerinizi bize söyleyin” diyerek sizden şifrelerinizi isteyen kimseye şifrelerinizi söylemeyiniz. Bu tür aramaların dolandırıcılık amacıyla yapıldığını unutmayınız. Bankanızın sizden hiçbir zaman cep telefonunuza gelen şifreleri istemeyeceğini unutmayınız. Bu tür aramalar ile karşılaştığınızda BANKANIZLA DOĞRUDAN İRTİBAT KURUNUZ.
- “Sigorta şirketinden arıyorum, sigorta borcunuz var, kredi kartınızın sigorta süresi dolmuş, yenilenmesi gerek daha önceden alınan kart aidatlarınız iade edilecek” gibi şeyler söyleyen kişilere şifrenizi söylemeyiniz. “Tüketici hakem heyetinden para alacaksınız, şu kurumdan para alacaksınız” gibi şeyler söyleyen kişilere şifrenizi söylemeyiniz. CEP TELEFONUNUZA GELEN ŞİFREYİ BAŞKALARINA SÖYLEMEYİNİZ.
- Sizi arayıp “emniyetten arıyorum, savcılıktan arıyorum başın belada; suçluları yakalamak için, teröristleri yakalayabilmemiz için şu yere para yatırmanız gerekiyor” gibi şeyler söyleyen kişilere arkadan telsiz sesleri gelse bile inanmayınız. Savcılık, Emniyet sizi arayıp herhangi bir yere para yatırmanızı, şifrelerinizi söylemenizi istemez. Devletin böyle bir çalışma usulü olmaz. Bu tür aramalar dolandırıcılık amaçlıdır, UNUTMAYINIZ!
- Bir gün biri sizi arayıp “ben yanlışlıkla senin faturanı ödedim, yanlışlıkla sana para havale ettim” deyip iade isterse gerçekten hesabınıza para gelmiş ya da faturanız ödenmiş olsa bile, bu kişilere inanıp parayı söylediği hesaba iade etmeyiniz. Bankaya gidip paranın çıktığı gerçek hesap sahibini öğreniniz. Çünkü o kişiden dolandırılan para önce sizin hesabınıza aktarılmıştır ve şüpheli olayda sizi kullanmaktadır.
Aynı durum yanlışlıkla ödendiği söylenen telefon faturaları içinde geçerlidir. Aynı durum yanlışlıkla sizin adınıza gönderildiği söylenen kargolar için de geçerlidir. Bu tür durumlarda polise ya da banka şubenize gidiniz. Gerçek hak sahibi ile banka ya da polis aracılığıyla irtibat kurunuz.
- Tanımadığınız firmalarla, kişilerle internetten ya da size gelen e-postalar üzerinden bağlantı kurup onların temsilcisi, ortağı, elemanı olmayıp onların sizin hesaplarınıza yönlendirdiği paraları komisyon karşılığında başka hesaplara havale etmek gibi işlere girmeyiniz. Böyle bir durumda YA DOLANDIRILIR YA DA ÇEŞİTLİ SUÇLARA ORTAK EDİLİRSİNİZ UNUTMAYINIZ.
- İnternette bilmediğiniz linkleri açmayınız; “Büyük fırsat, süper ucuzluk” gibi reklamlara kanıp, ayrıntısını okumadan bilmediğiniz sayfaları açmayınız. Bu tür sayfaları incelemeden açtığınızda TELEFON FATURANIZA PARA EKLENECEĞİNİ UNUTMAYINIZ.
- İkinci el eşya satılan internet sitelerinde bir şey alırken satıcıya yüzde yüz güvenmeden detaylı araştırmadan ödeme yapmayınız.
- Garanti iddiaa kuponu çok iyi iddia kuponu kaptığını söyleyenlere inanmayınız. İddia kuponuna ortak olma karşılığında bu kişilere asla para göndermeyiniz, dolandırılabilirsiniz.
- Kaynağını bilmediğiniz, emin olmadığınız, tanımadığınız kişilerden/şirketlerden gelen e-postaları kesinlikle açmayınız, derhal siliniz. Açtığınız takdirde e-posta ekinde gönderilen casus virüsün bilgisayarınıza indirilerek arka planda çalışıp kişisel bilgilerinizi, banka hesap bilgilerinizi takip ederek casus virüsü gönderen kişiye bilgilerinizi gönderdiğini UNUTMAYINIZ. Ya da bilgisayarınızdaki dosyaları şifreleyerek sizden şifreleri açmak için yüklüce bir para talep edeceğini aklınızdan çıkarmayınız. Kişi bazında ve şirket bazında alınacak tedbirlerle bu tip konuların önüne geçilebileceğini biliniz, şirket çalışanlarını bu konularda uyarmayı, zaman zaman yedekleme yapmayı, bilgisayarlarda güçlü şifreler kullanılarak bunların önüne geçebileceğinizi her zaman aklınızda bulundurun ve bu gibi tedbirleri uygulayınız.
- Arama motorları üzerinden yapılan araştırmada karşımıza çıkan ilk site ya da bilgilerin güvenilir olup olmadığını sorgulamalı, sitelerin internet sertifikalarının olup olmadığına bakmalıyız.
- Bankaların internet üzerinden sundukları internet bankacılığı hizmetlerine dışarıdan müdahale edilerek phising&pharming (sahte web sitesi- sahte e-posta) gibi yöntemler kullanılarak kart bilgilerinizin ve şifrelerinizin ele geçirilebileceği unutulmamalı, hizmet alacağınız sitelerin gerçek URL adres bilgilerini arama çubuğuna yazarak işlemlerinizi yapmalısınız.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
0 Yorumlar