Dünya Genelinde Windows Sistemlerinin Etkilendiği Sorun Kaosa Neden Oldu


Dün akşamdan beri dünya genelinde hava yolu şirketleri ve bankalar dahil birçok sistemde teknik aksaklık yaşanıyor. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan problem, pek çok sektörü etkiledi. Almanya, İngiltere, ABD, Avusturalya başta olmak üzere havalimanlarında şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetler neredeyse tamamen çöktü. Bankalar ve hastanelerde de büyük kesintiler yaşanıyor. ABD'de Acil Servis numarası olan 911'de de sorunlar yaşandı. Haber kanalı Sky News yayın yapamadı, dünya çapında uçuşlarda aksaklıklar meydana geldi. Bankalar, hastaneler başta olmak üzere windows işletim sistemi kullanan çok sayıda şirketin hizmetlerinde sorun yaşanıyor.

Global ölçekte hava yolu şirketleri, bankalar ve sağlık sistemlerinde özellikle Microsoft hizmetlerine erişimde dün akşam başlayan ve sabah saatlerinde iyice büyüyen sorun devam ediyor. 

FAA, Delta, United ve American Airlines uçuşlarının iletişim sorunu nedeniyle durdurulduğunu açıklarken Türkiye'de de Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.  

Sorun çok yeni olduğu için boyutları ve nedenleri bilinmiyor. Microsoft yetkilileri sorunu çözmeye çalışıyor. Yayınlanan yayınlanan yamanın da bilgisayarları kitlediği yönünden haberler geliyor.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. 

Üstün, "Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.

Siber güvenlik devi CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor. CrowdStrike, global olarak yaşanan teknik aksaklıklara neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara sorunun çözümü için "geçici" bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu.

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft'tan yapılan açıklamada da Microsoft 365 sistemindeki çeşitli uygulamaları etkileyen teknik sorunun araştırıldığı kaydedildi. 

Kesintinin kaynağı hala bilinmiyor, ancak etkilenen kuruluşların birçoğu Microsoft'un  yazılımıyla ilgili olabileceğinden şüpheleniyor. Microsoft, şu anda optimum seviyelerin altında performans gösteren 365 uygulama ve hizmet paketiyle ilgili devam eden sorunları çözmek için aktif olarak çalışıyor.

Bazı analizler, virüs koruma programlarıyla tanınan siber güvenlik firması Crowdstrike'ın (CRWD) hatalı bir yazılım güncellemesinin Windows ile çalışan cihazlarda arızalara yol açtığını, bunun da sistemin tamamen durmasına ve kritik bir hata ekranının görüntülenmesine neden olduğunu gösteriyor.

Siber güvenlik muhabiri Joe Tidy, "Tüm kanıtlar bunun Crowdstrike ile ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor. Eğer bu bir Microsoft Windows sorunu olsaydı, sorun daha kapsamlı olurdu... Özellikle Crowdstrike'ın ürünleri bilgisayar ağlarını bu tür arızalara karşı korumayı amaçlıyor."

CRWD hisse senedi değeri Cuma günü piyasa açılmadan önce %13 oranında düştü.

Kesinti Avrupa'nın çeşitli yerlerine de yayıldı.

Saat:11:00 

BBC'den Joe Tidy "Her şey Crowdstrike'ı işaret ediyor" diyerek sorunun olası kaynağına işaret etti:

"Her şey bunun bir Crowdstrike sorunu olduğuna işaret ediyor. Windows'la ilgili bir sorun olsaydı daha da yaygın olurdu. Buradaki ironi elbette Crowdstrike'ın bir siber güvenlik ürünü olması ve bilgisayar ağlarını kesintilerden korumak için tasarlanmış olması."

Teknoloji Editörü Zoe Kleinman da antivirüs yazılımı üreten Crowdstrike adlı bir siber güvenlik şirketinin, Windows cihazlarını bloke eden bir yazılım güncellemesi yayınladığını öne süren raporlar olduğunu söyledi.

Saat: 11:20

ABD merkezli Microsoft sistemlerinde bir hata yaşanıyor. Crowdstrike güncellemesi alan tüm yazılım sistemlerinde çöküş görülüyor. 

Almanya, İngiltere, ABD, Avusturalya ve Türkiye’nin belirli bölümlerinde de çöküşler bulunuyor. İlk sıradaki ülkelerin ise neredeyse tüm hizmetleri çöktü! Hastane, banka, havalimanı ve çeşitli firmalarda oluşan bu hatanın sebebi Microsoft Crosdstrike olarak açıklandı. Peki nedir bu hata?

Crowdstrike Hatası Ne? 

Crowdstrike aslında bir teknolojisi firmasıdır. Microsoft ile işbirliği içerisinde çalışan firmanın sağladığı bir güncelleme tüm sistemlerin çökmesine neden oldu. 

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike konu hakkında açıklamada bulundu. Durumdan haberdar olduklarını belirten firmanın Windows Falcon sensöründe çökme raporları alındığını belirtiyor.

Microsoft: Elimizden Geleni Yapıyoruz! 

Henüz firmalar tarafından sorunun ne zaman giderileceğine dair bir bilgi gelmedi. Microsoft’ta kendi yaptığı açıklamalar ile önlemler almaya devam ettiğini söylüyor. Hafifletici önlemler sayesinde hizmetlerinde iyileşmeler görülüyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar