Türk Telekom'un Tüketiciye Yönelik Hileli İndirim Stratejisi ve Alternatifler


Uzun yıllardır Türk Telekom’un tüketicilere uyguladığı stratejilerde bir tür manipülasyon seziliyor. Bunun örneğini, ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi, taahhütsüz fiyatları abartılı şekilde yüksek gösterip, taahhüt verildiğinde sanki büyük bir indirim yapılıyormuş izlenimi yaratıyorlar. Bu hileli indirim yöntemiyle, sözde yüzde 70-80 oranlarına varan indirimler sunuluyor gibi gösteriliyor. Örneğin, tarifede taahhütsüz fiyatın 1060 TL olduğu belirtilirken, taahhüt verildiğinde bu tutardan 816 TL'lik bir indirim yapıldığı iddia ediliyor.

Bu uygulama, son düzenlemelerle birlikte sahte indirimlerin tüketiciyi yanıltma ve cezai yaptırım gerektiren bir ihlal olduğuna işaret ediyor. Ne yazık ki bu tür aldatıcı stratejiler yalnızca internet hizmetlerinde değil, mobil hatlar için de geçerli. Asıl amaçlardan biri, tüketiciyi uzun vadeli taahhütlerle bağlayarak taahhüt bozmalarını engellemek ve muhtemelen vergiden kaçınmak.

Bu konuda pek çok kişi gibi ben de defalarca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) şikayette bulundum. Ancak Türk Telekom devlete geçtiğinden beri, bu şikayetlerin pek bir karşılığı olmadı. 2016 öncesinde BTK, tüm operatörlere ayrım yapmaksızın ceza yağdırıyordu. Ancak artık Turkcell ve Türk Telekom’un devlet eliyle yönetiliyor olması, bu adaletin işlemesini yavaşlattı.

2020 yılında Türk Telekom ile icralık oldum, ancak ödemeyi reddettim ve mahkemeye başvurdum. Ne yazık ki, bu süreçte adalet sisteminin çöküşüne tanıklık ettim. Devletin bir kurumuna karşı dava açmak, sonuç almanın neredeyse imkansız olduğu bir sürece dönüşüyor. Fakat inat ettim, ödemedim ve o tarihten beri Türk Telekom’dan uzak duruyorum.

Bu noktada, farklı bir yol denemek istedim. Diğer büyük operatörler de Türk Telekom’dan pek farklı değiller, fakat altyapısını Turkcell'den alan NetGSM’e şans vermeye karar verdim. Eğer siz de benzer sorunlar yaşıyorsanız, bütçeniz zorlanıyorsa ve sık sık yapılan zamlar canınızı sıkıyorsa, bir de NetGSM'e göz atmanızı öneririm. Bu bir işbirliği ya da reklam değil, tamamen kişisel bir öneri.

Sonuç olarak, Türkiye’de GSM operatörleri arasındaki rekabetin sınırlı olduğunu ve fiyatların sık sık artırıldığını görmekteyiz. Bu tür manipülasyonlara karşı dikkatli olmak, alternatifleri değerlendirmek ve haklarınızı savunmaktan çekinmemek, bu süreçte yapabileceğiniz en iyi adımlardan biri olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar